Företagsledare, sluta skillgissa!

Vd och HR-chefer prioriterar i högre grad sin egen kompetensutveckling än sina anställdas, visar en ny undersökning från Unionen.

Grön bakgrund med pratbubblor på sidorna
This content is from Unionen Opinion.

Published 08 October 2024

Företag har inte råd att ignorera anställdas kompetensutveckling i en verklighet där det råder kompetensbrist. Tyvärr gör många företagsledare det! Nyrekrytering kan inte längre vara företagens enda sätt att säkerställa en arbetsstyrka med rätt utbildning. Företagen måste vidareutbilda personalen och ta vara på potentialen.

Media URL
  • 7 av 10 företagsledare har kompetensutvecklat sig de senaste 12 månaderna.
  • 4 av 10 privatanställda tjänstemän har kompetensutvecklat sig de senaste 12 månaderna.

    Källa Novus aug 2024 och Kompetensbarometern 2023.

Företagsledare som inte planerar för anställdas kompetensutveckling gamblar med företagets framtid.

För att skapa en framtidssäker organisation måste företagsledare sluta gissa och dissa anställdas kompetensutveckling. Genom att satsa på anställdas utveckling säkras både anställdas välbefinnande och företagets överlevnad och konkurrenskraft. Alla vinner på det. 

Unionen uppmanar företagsledare
att göra 6 saker:

 

  1. Se löpnade över företagets kompetensbehov – strategisk kompetensutveckling är inte någon engångsinsats. 
  2. Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens behov - men även de utmaningar som ligger i framtiden. 
  3. Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet – tyvärr finns få genvägar, kurser och utbildningar kostar. 
  4. Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter - kompetensutveckling får inte ses som en extrabörda. 
  5. Se till att anställda efter längre frånvaro, såsom sjukdom eller föräldraledighet, får kompetensutveckling – på så sätt hjälps alla anställda att komma tillbaka till sin fulla potential.  
  6. Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda – att satsa rättvist gör företaget till en mer attraktiv arbetsgivare och skapar en mer motiverad och engagerad arbetsstyrka.  

”Jag fick gå tio utbildningar första året”

Man brukar säga att halveringstiden på kunskap är fem år. I elektronikbranschen är den ännu kortare – cirka ett år. Därför får anställda på företaget Power kontinuerligt gå olika kurser. Ja, nästan varje morgon får man till och med en mikroutbildning.

Handelsrådet

Handelns kompetensbehov – efterfrågade yrkesroller och kompetenser 2024–2027

Industrirådet

Demoskops kompetensbehovsundersökning kartlägger och beskriver industrins behov